06 - 21 65 78 65 stuur een mail

Werken met gevaarlijke stoffen veroorzaakt ruim een derde van de jaarlijkse sterfgevallen door werk…

Jaarlijks 3000 doden als gevolg van werk…

Heeft u het ook gelezen in de krant en gehoord op het journaal? Ik wel en het verbaasd mij niet dat er veel sterfgevallen gerelateerd zijn aan het werk. De aantallen, daar schrik ik wel van. Het is dus nog veel erger dan ik vermoede.

Door mijn werk als veiligheidskundige kom ik bij bedrijven in allerlei branches en spreek veel mensen. Zowel leidinggevenden als mensen op de werkvloer. Van hen hoor ik dingen waar de oren van gaan klapperen.

Anno 2010, gebeuren er nog zulke misstanden. Enkele voorbeelden:

Voor een bodemsaneringsproject wordt een rupskraan ingehuurd. Er wordt gevraagd om een kraan met overdruk en een medisch gekeurde machinist. Tot zover alles volgens het boekje.
Maar dan meldt de verhuurder dat er 200 euro extra wordt gerekend voor het noodzakelijke filterpakket dat nodig is voor de overdruk.
De inhurende partij is niet van plan om hier extra voor te betalen. Hij stelt letterlijk:” Doe er dan maar geen filters in. Er staat toch zo’n overdruk unit op de cabine, dan lijkt het van een afstandje toch voor elkaar?”.

Met andere woorden: laat die machinist toch gewoon schadelijke stoffen inademen.

De verhuurder in kwestie heeft toen gemeld dat hij voor dit soort praktijken maar een ander slachtoffer moet zoeken en dat hij er niet aan me werkt. Dat is prijzenswaardig. Maar een ander heeft het erg rustig en wil graag zijn kraan verhuren en stemt wel in.

Nog een voorbeeld: ik word gebeld door iemand die net een nieuwe baan heeft. Hij moet van zijn werkgever oude rubberen transportport banden doorslijpen. Hij wordt onwel van de stank en voelt zich misselijk. Van zijn werkgever heeft hij een stofkapje gekregen.
Hij vraagt zijn baas of dat wel voldoende is. Deze gaat daar niet op in en geeft hem te verstaan dat “als hij moeilijk gaat doen, hij maar ergens anders werk moet zoeken”.

Met andere woorden: weet je wel wat dat kost al die persoonlijke beschermings-middelen, dat ga ik echt niet in jou investeren. Adem die troep maar in.

Ik heb hem advies en informatie gegeven. Rubber is kankerverwekkend en als je de hele dag in een slecht geventileerde ruimte zonder enige vorm van (afdoende) bescherming dit soort werk moet doen is dat schadelijk voor je gezondheid. Bovendien ook nog gevaarlijk voor ogen en huid. Ik heb hem de site van www.beroepsziekten.nl genoemd. Laat zijn werkgever ook eens kijken onder “werken in de autobandenindustrie”.

Zomaar wat voorbeelden die ik de afgelopen weken hoorde. Er is natuurlijk veel en veel meer. Wilt u reageren, u kunt mij mailen. Ik probeer hier op een positieve manier gebruik van te maken door er aandacht aan te besteden tijdens mijn werkzaamheden als veiligheids-kundige. Ook kunt u bij mij terecht met vragen of advies. info@veiligheidskundige-vca.nl

Print deze pagina

Heleen de Vries Lentsch - Westerdijk 56 - 06 21 65 78 65 - 2451 VC Leimuiden
wwww.veiligheidskundige-vca.nl - info@veiligheidskundige-vca.nl