06 - 21 65 78 65 stuur een mail

Paniek zaaien

Je kunt de krant niet openslaan of er is wel weer ergens asbest gevonden. Weer een woning ontruimd of nog erger een heel bejaardentehuis. Gisteren nog, is er een huis ontruimd omdat in de badkamer tijdens verbouwingswerkzaamheden, onder het toilet, een plaatje asbest was gevonden. Hopsakee paniek in de tent, lint om het huis, bewoners en kanariepiet opgevangen in een plaatselijke sporthal, en asbestsaneerders erin. Pas geleden werd een gemeentehuis een dag gesloten omdat er een raam moest vervangen. In de stopverf van het oude raam zat mogelijk asbest verwerkt.

Toen de wijk in Utrecht werd ontruimt, waren de mensen echt in paniek. Dachten minstens dat hun laatste uren aangebroken waren.

Zijn we nou helemaal gek geworden in Nederland? Waar is deze paniek voor nodig? En wie hebben baat bij deze paniek? Asbestsaneerders?

Asbest is tot ver in de jaren tachtig vrij gebruikt voor ontzettend veel toepassingen. Niemand wist toen nog van de gevaren op de langere termijn. Pas in 1993 werd het verboden. Asbest werd gebruikt in golfplaten, rioolbuizen, schoorsteenpijpen, liften, remmen in auto’s en vrachtwagens, vloerbedekking, erf verharding, afdichting bij kachels enz.

Als wij alle bewoners van huizen waar in en om hun huis asbest aanwezig is moeten evacueren, loopt half Nederland leeg. Hoeveel huizen, schuren, fabrieken en gebouwen zijn er met asbest(houdend) materiaal? Dat zijn er nogal wat, jammer maar helaas. Ga je er verstandig mee om dan hoeft het helemaal niet zo’n probleem op te leveren.

Zolang asbest in gebonden toestand verkeert, is er praktisch geen gevaar voor de gezondheid. Pas als je gaat zagen, boren en breken of bij een brand wordt het gevaarlijk. Als de vezels vrij in de lucht komen, kunnen ze worden ingeademd. Bij langdurige en herhaaldelijke blootstelling kunnen er op de lange duur ernstige gezondheidsproblemen ontstaan.

Dus ik ben het met iedereen eens dat je voorzichtig moet zijn. Maar zoals er nu gehandeld wordt vind ik zeer overtrokken en onnodig paniek zaaien. Dat we een land van tegenstellingen zijn bewijst wel het onderstaande. Pas geleden werd een asbest-houdend dak van een loods verwijderd. De mannen in de witte pakken zaten op het dak, er stond een speciale keet, douches, afzetlint, waarschuwingsborden, helemaal compleet. Op 10 meter afstand van de loods, achter het lint stonden de toeschouwers en liepen voorbijgangers. Bij het huis van de directe buren stonden gewoon de ramen open.
Oost west, As best.

Print deze pagina

Heleen de Vries Lentsch - Westerdijk 56 - 06 21 65 78 65 - 2451 VC Leimuiden
wwww.veiligheidskundige-vca.nl - info@veiligheidskundige-vca.nl