Jaarlijks 3000 doden als gevolg van werk…
Heeft u het ook gelezen in de krant en gehoord op het journaal? Ik wel en het verbaasd mij niet dat er veel sterfgevallen gerelateerd zijn aan het werk. De aantallen, daar schrik ik wel van. Het is dus nog veel erger dan ik vermoede.
Door mijn werk als veiligheidskundige kom ik bij bedrijven in allerlei branches en spreek veel mensen. Zowel leidinggevenden als mensen op de werkvloer. Van hen hoor ik dingen waar de oren van gaan klapperen.
Anno 2010, gebeuren er nog zulke misstanden. Enkele voorbeelden:
Voor een bodemsaneringsproject wordt een rupskraan ingehuurd. Er wordt gevraagd om een kraan met overdruk en een medisch gekeurde machinist. Tot zover alles volgens het boekje.
Maar dan meldt de verhuurder dat er 200 euro extra wordt gerekend voor het noodzakelijke filterpakket dat nodig is voor de overdruk.
De inhurende partij is niet van plan om hier extra voor te betalen. Hij stelt letterlijk:” Doe er dan maar geen filters in. Er staat toch zo’n overdruk unit op de cabine, dan lijkt het van een afstandje toch voor elkaar?”.
Met andere woorden: laat die machinist toch gewoon schadelijke stoffen inademen.
De verhuurder in kwestie heeft toen gemeld dat hij voor dit soort praktijken maar een ander slachtoffer moet zoeken en dat hij er niet aan me werkt. Dat is prijzenswaardig. Maar een ander heeft het erg rustig en wil graag zijn kraan verhuren en stemt wel in.
Nog een voorbeeld: ik word gebeld door iemand die net een nieuwe baan heeft. Hij moet van zijn werkgever oude rubberen transportport banden doorslijpen. Hij wordt onwel van de stank en voelt zich misselijk. Van zijn werkgever heeft hij een stofkapje gekregen.
Hij vraagt zijn baas of dat wel voldoende is. Deze gaat daar niet op in en geeft hem te verstaan dat “als hij moeilijk gaat doen, hij maar ergens anders werk moet zoeken”.
Met andere woorden: weet je wel wat dat kost al die persoonlijke beschermings-middelen, dat ga ik echt niet in jou investeren. Adem die troep maar in.
Ik heb hem advies en informatie gegeven. Rubber is kankerverwekkend en als je de hele dag in een slecht geventileerde ruimte zonder enige vorm van (afdoende) bescherming dit soort werk moet doen is dat schadelijk voor je gezondheid. Bovendien ook nog gevaarlijk voor ogen en huid. Ik heb hem de site van www.beroepsziekten.nl genoemd. Laat zijn werkgever ook eens kijken onder “werken in de autobandenindustrie”.
Zomaar wat voorbeelden die ik de afgelopen weken hoorde. Er is natuurlijk veel en veel meer. Wilt u reageren, u kunt mij mailen. Ik probeer hier op een positieve manier gebruik van te maken door er aandacht aan te besteden tijdens mijn werkzaamheden als veiligheids-kundige. Ook kunt u bij mij terecht met vragen of advies. info@veiligheidskundige-vca.nl
Help! Audit in zicht… https://www.veiligheidskundige-vca.nl/nieuws/ oktober 1st, 2010 adminVeel bedrijven plannen in de periode tussen november en april de jaarlijkse audit voor (her) certificering VCA, ISO of wat het bedrijf ook heeft aan certificaten. Voor velen een tijd waarin het wat rustiger is en er meer aandacht is voor alles wat samenhangt met de certificaten. Soms komen mensen dan tot de vervelende ontdekking dat de RI&E al een half jaar verlopen is, nog een aantal medewerkers een cursus moeten volgen en dat ook niet al het gereedschap (op tijd) is gekeurd.
Meestal lukt het met veel kunst en vliegwerk en vooral veel stress om op het nippertje de boel voor elkaar te breien. Tijdens de audit zitten de betrokken personen met de zweetdruppels op de bovenlip. Hopend dat de auditor niet “zo moeilijk doet” en dat hij nou net niet een ongekeurde ketting van het rek pakt of in de helm van de grondwerker wil kijken naar de datum. Of bij ISO niet te diep gaat graven in allerhande registraties en al dan niet behaalde doelstellingen.
Als men dan de audit achter de rug heeft haalt iedereen opgelucht adem en roept “we hebben het weer voor een jaar voor elkaar”.
Maar zo zit het dus niet.
Een auditor kijkt namelijk niet naar het jaar dat komen gaat maar het jaar wat is geweest. Door een audit heen komen betekent dus niet dat je klaar bent voor een jaar maar dat je het afgelopen jaar hebt gewerkt en gehandeld conform de norm. Al is dat dan bij sommigen op het allerlaatste moment nog een beetje bijgewerkt.
Na de afloop van de audit begint het dus weer. Als iedereen zich dat zou realiseren en wekelijks twee uur zou besteden aan controleren of alle noodzakelijk acties zijn genomen, is al die audit stress helemaal niet nodig.
Natuurlijk wil iedereen vlak voor de audit nog even de puntjes op de i zetten, dat is normaal. Maar als het alleen om dat puntje gaat hoeft daar helemaal niet zo’n drukte over gemaakt worden.
Eigenlijk moet je bij de audit een gevoel hebben van “ze hadden vorige maand ook wel kunnen komen want de boel is toch voor elkaar”.
Als het bedrijf beschikt over een extern adviseur wacht dan niet tot de laatste 3 weken om zijn of haar hulp in te roepen. Beter een beetje verdelen over het jaar. Bijvoorbeeld eens per kwartaal. De kosten worden daar niet hoger van. Vier keer per jaar een paar uur is evenveel of zelfs minder dan aan het eind twee of meer dagen om alle achterstand weg te werken.
Bovendien schiet dat zijn doel voorbij. Want de certificaten behaal je niet voor de auditor je doet het voor je eigen bedrijf, de medewerkers en je klanten!